Διαχείριση Πωλήσεων

Ένα ακόμα καίριο κομμάτι της λειτουργίας ενός ξενοδοχείου είναι αυτό των πωλήσεων. Μια σπονδυλωτή, αέναη διαδικασία, που αν εφαρμοστεί σωστά αξιοποιεί στο μέγιστο τα πλεονεκτήματα του καταλύματος, της τοποθεσίας και του χαρακτήρα του, παράγοντας ουσιώδες έργο -και κατ’ επέκταση κέρδος. Πρακτικά, λειτουργούμε ως ένα εξειδικευμένο εξωτερικό τμήμα πωλήσεων και κρατήσεων για κάθε συνεργάτη μας. Ακολουθώντας μια συγκεκριμένη, δοκιμασμένη και επιτυχημένη μεθοδολογία.

Το πρώτο βήμα, είναι η έρευνα αγοράς και ανταγωνισμού. Από αυτήν μπορεί να προκύψει η είσοδος και προώθηση του καταλύματος σε νέες αγορές – χώρες, η ενδυνάμωση της παρουσίας του σε αυτές που ήδη υπάρχει, ή ένας συνδυασμός των δύο.

Ακολουθεί ο καθορισμός των τιμοκαταλόγων. Η οριστικοποίηση των οποίων κάνει πιο εύκολη τόσο τη σύναψη συμβολαίων με παραδοσιακούς ή ιντερνετικούς πράκτορες. όσο και τη διαμόρφωση των τιμών στα ηλεκτρονικά κανάλια πωλήσεων ή συγκρίσεων -Booking.com, Expedia, Trivago, Tripadvisor κ.λπ. Για τα παραπάνω κανάλια, απαραίτητη είναι και η επαναδιαμόρφωση του περιεχομένου τους (κείμενα, φωτογραφικό υλικό, βίντεο) αλλά και ο σχεδιασμός και η τόνωση της γενικότερης ενιαίας διαδικτυακής εικόνας του καταλύματος.

Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά στα έσοδα -άρα και στην κερδοφορία- είναι οι απευθείας πωλήσεις. Γι’ αυτές ακολουθούμε ξεχωριστές πρακτικές, όπως για παράδειγμα το Yielding (τον αποτελεσματικό διαμοιρασμό δωματίων ανά αγορά και τιμοκατάλογο) για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά, χωρίς τόσο τη χρήση και ανάπτυξη εργαλείων και τεχνικών για την προώθηση των πωλήσεων. και τη σταθερή ανάπτυξη του ξενοδοχείου, όσο και του τακτικού reporting. Της σύνταξης δηλαδή στατιστικών κρατήσεων και οικονομικών αποτελεσμάτων, για να έχουμε τόσο εμείς. όσο και ο ιδιοκτήτης μια πλήρη και ξεκάθαρη απεικόνιση των ενεργειών μας και των αποτελεσμάτων τους.